| Projekt 2024 – Övrigt |

Foto: Hannes Almeräng
Sveriges nationella vetenskapscenter Universeum tar nu nästa steg för att utveckla det upplevelsebaserade lärandet inom medicinteknik. Med ett anslag på två miljoner kronor från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse skapas en ny, innovativ lärstation som lyfter fram medicintekniska framsteg och deras betydelse för hälso- och sjukvården.
Den nya lärstationen kommer att koppla samman flera befintliga lärmiljöer och utbildningsprogram. Besökarna får en unik möjlighet att utforska hur medicintekniska innovationer, drivna av forskning inom biologi, AI, biomaterial och elektronik, bidrar till att forma framtidens vård. Interaktiva moment och upplevelsebaserat lärande ger fördjupad insikt i någon av forskningsområdena som cancer, njursjukdomar och ortopedi.
– Vi ser ett stort behov av att inspirera unga att intressera sig för vetenskap och teknik. Genom våra lärmiljöer skapar vi kopplingar mellan forskning och samhälle samtidigt som vi stimulerar kreativitet och innovationsförmåga, säger Maria Wirén, chef för utveckling och lärande på Universeum.
Sedan starten 2001 har Universeum haft uppdraget att främja hållbar utveckling och vetenskapligt engagemang. Genom att förena akademisk forskning, utbildning och näringsliv skapas en unik mötesplats för lärande och innovation för alla åldrar. Fokus ligger på att med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmana människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld samt inspirera framtidens ingenjörer och forskare med satsningar inom STEM-ämnena (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Foto: Hannes Almeräng
Universeums långsiktiga effektmål är:
- Fullfölja studier – Stödja och motivera elever att slutföra sin utbildning inom STEM-områdena.
- Kompetensförsörjning – Bidra till framtidens arbetsmarknad genom att inspirera och förbereda unga för ingenjörsvetenskap och innovation.
- Handlingskraft för hållbar utveckling – Ge besökare insikter och verktyg för att aktivt delta i samverkansprocesser som driver samhällets omställning.
Förutom för de 550 000 besökare som årligen kommer till Universeum så arbetar Universeum aktivt med att sänka trösklarna för vetenskapligt engagemang med riktade insatser som Science Club. Science Club är en etablerad metod utvecklad av Universeum där barn, unga och hela familjen får undersöka och experimentera. Detta sker i samverkan med olika aktörer på skolor, kulturhus och i bostadsområde.
– Våra Science Clubs gör det möjligt för oss att nå målgrupper som annars kanske inte skulle besöka Universeum. Vi vill sänka tröskeln till naturvetenskapliga ämnen genom att motivera fler att få undersöka, experimentera och upptäcka hur fascinerande naturvetenskap och teknik kan vara, säger Maria Wirén.

Hannes Almeräng
Upplevelsebaserat lärande bygger på interaktiva och praktiska metoder för att skapa en djupare förståelse och bestående kunskap. På Universeum tillämpas detta genom att låta besökarna utforska och uppleva tekniska innovationer med flera sinnen. Den nya lärstationen inom projektet Medicinteknik för en bättre framtid är ett konkret exempel på hur upplevelsebaserat lärande ger besökarna möjlighet att utforska medicinteknologins funktion och betydelse.
– Vi vet att upplevelsebaserat lärande ger en djupare förståelse och ett mer varaktigt engagemang. Därför skapar vi lärmiljöer som engagerar genom interaktivitet och en direkt koppling till aktuell forskning. Syftet är att inspirera unga till vidare studier och karriärer inom ingenjörsvetenskap och medicintekniska innovationer, samtidigt som allmänheten får en djupare förståelse för vetenskapens roll i samhällets utveckling, säger Maria Wirén.