Martin Bergö, professor i molekylär medicin på Sahlgrenska Cancer Center. Hans forskning är inriktad på CAAX-proteiners roll vid lungcancer, akut leukemi och accelererat åldrande.
Martin Bergö får sina bästa idéer när han lyssnar på musik eller åker inlines. Att vara forskare är en livsstil och hjärnan är ständigt fokuserad på gåtorna kring CAAX-proteiners betydelse för sjukdomar.
Det syns att Martin Bergö är glad. Leende tar han emot för intervju på sitt arbetsrum och efter en stund får jag förklaringen när sonen ringer. ”Ja, det är sant Marcus. Du ska få träffa kungen och drottningen.”
— Det är hemligt än så länge, inte ens kollegerna vet att jag ska få medalj på lördag, säger Martin när han sagt hej då till sin åttaåring.
Hela familjen är inbjuden till Stockholm när Martin Bergö ska få det prestigefyllda Göran Gustafssonpriset i medicin som delas ut av Kungliga Vetenskapsakademin.
— Det är stort, en höjdpunkt i min karriär. Bara en på vårt sjukhus har fått priset tidigare. Han belönas för sin uppmärksammade forskning om CAAX-proteiner och deras betydelse för både uppkomst och behandling av olika sjukdomar.
— Nyfikenheten driver mig att hela tiden lära mig mer om proteinerna vi studerar. Där finns många gåtor vi vill knäcka, både biokemiska och medicinska.
Under sin postdoc i USA lärde sig Martin Bergö en teknik för modellstudier i benmärg hos möss. Den har han och hans forskargrupp i Sverige sedan utvecklat och använt under åtta år. CAAX-proteiner, som finns i alla celler, har en avgörande roll vid många sjukdomar, till exempel åderförkalkning och ledgångsreumatism, men de fokuserar sina studier främst på tre: lungcancer, akut leukemi och progeria, accelererat åldrande.
Bland annat har de identifierat nya måltavlor för framtida cancerläkemedel, och utvärderat en ny behandling för barn med progeria.
— Vi har kommit på ett ännu bättre sätt att behandla progeria som vi testar på möss just nu. Om det lyckas, kan det bli en mycket effektiv behandling, säger han.
Deras forskningsrön har även stor klinisk betydelse eftersom många läkemedel påverkar CAAX-proteinerna på olika sätt.
— Ett exempel är statiner och bisfosfonater som är vanlig medicin mot högt kolesterol och benskörhet. Här kommer våra studier leda till en ändrad uppfattning om mekanismerna bakom både effekter och biverkningar. Martin Bergös forskargrupp köper avancerad utrustning för större cellodlingar och en strålningsmaskin för gnagare för anslaget från Lundbergs forskningsstiftelse.
— Jag förstår inte varför ingen grupp köpt en sådan maskin tidigare. I alla år har forskare fått använda Jubileumsklinikens apparatur nattetid och tagit med sina försöksdjur dit. Ja, det är totalt galet att vi sprungit med mössen i korridorerna och använt samma maskin som för patienter, nickar han när han ser hur jag spärrar upp ögonen.
— Så den utrustningen betyder mycket för många. Det blir en stor tidsvinst och förenklad tillståndsprocedur när vi kan behandla mössen på vårt eget labb och på dagtid. Även andra forskare kan komma hit.
Martin Bergö känner sig lyckligt lottad. Många framsteg som han och kollegerna gjort de senaste fem åren har möjliggjorts tack vare ett stöd från EU på 17 miljoner.
— Det ledde till att vi kan bedriva nyfikenhetsforskning. Man måste få chans att ”go a little crazy” för att kunna göra stora genombrott. Vi har vågat satsa på högriskprojekt och det har gett utdelning.
I vår väntar en resa till USA där han ska hålla föredrag på en spännande matematik- och fysikkonferens om cancer.
— Trots den makalösa utvecklingen inom bioteknik botas fortfarande den mesta cancern med kirurgi och rävgift. Jag tror aldrig att vi får fram ett mirakelmedel mot cancer. Men i framtiden kommer vi att bli lite bättre på alla områden, från diagnostik till vård och behandling, och kunna sänka dödligheten kraftigt.
Han har flera knep för att hålla sin nyfikenhet vital, som att åka inlines och läsa skönlitteratur. Veckans heliga stund för Martin Bergö är två timmar på fredag kväll när han kopplar av och spelar klassisk musik på hög volym, helst ensam i huset.
— Då testar jag viner, lagar middag åt familjen och njuter.
Text: Monica Havström